Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Βολταιρίν Ντε Κλερ , μία αδέσμευτη ύπαρξη | Μετερίζι

Η Βολταιρίν Ντε Κλερ γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1866 ,ήταν γαλλικής καταγωγής Αμερικανίδα ποιήτρια,αναρχική ακτιβίστρια,συγγραφέας και φεμινίστρια.Υπήρξε παραγωγική συγγραφέας και ομιλήτρια αντίθετη προς το κράτος,τον γάμο και την κυριαρχία της θρησκείας στην σεξουαλικότητα και 
τη ζωή των γυναικών.


Ξεκίνησε ως ακτιβίστρια του κινήματος '' Ελεύθερη Σκέψη''.Συντάχθηκε αρχικά με τον ατομικιστικό αναρχισμό αλλά εξελίχθηκε μέσω της αμοιβαιότητας ( μουτουαλισμός ) σε ''αναρχική χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς''.
Ήταν συνάδελφος της Έμμα Γκόλντμαν με την οποία διατηρούσε σχέση σεβασμού μεν,αλλά και διαφωνίας σε πολλά θέματα.Πολλά από τα κείμενα της δημοσιεύτηκαν μετά από τον θάνατο της από το περιοδικό της Γκολντμαν '' Μητέρα Γη '' , για το οποίο έγραφε κείμενα εν ζωή το 1914.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις της Ντε Κλερ διαφοροποιήθηκαν κατά την διάρκεια της ζωής της έως ότου έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια του ''αναρχισμού χωρίς επίθετα'' , ένα δόγμα χωρίς ετικέτες όπως κομμουνισμός,κολλεκτιβισμός, ή ατομικισμός.Κατ`άλλους νοείται ως στάση αποδοχής της συνύπαρξης διαφορετικών σχολών σκέψης του Αναρχισμού ,σύμφωνα με τον ιστορικό Τζορτζ Ρίτσαρντ Έσενγουάιν.

Στην πορεία της ιδεολογικής της διαμόρφωσης η Βολταιρίν απέρριψε των κομμουνισμό εξ αιτίας των εξουσιαστικών δομών του , θεωρώντας ότι ήταν βλαπτικές για την θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας.Συνδεδεμένη με τον αμερικανικό ατομικιστικό αναρχισμό διαφοροποιείται από την Έμμα Γκολντμαν
και τις κομμουνιστικές αντιλήψεις της αλλά παρά την διαφωνία τους , υπερασπίστηκε το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης με το δοκίμιο του 1894 '' Σε υπεράσπιση της Έμμα Γκολντμαν και το δικαίωμα στην απαλλοτρίωση''.

Ήταν κατά της ύπαρξης του χρήματος και θεωρούσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν έτσι την Βιομηχανία ώστε να απαλλαγούν εντελώς από αυτό και να παράγουν συνεργατικά και όχι ως εργοδότες και εργαζόμενοι.
Βαθιά φεμινίστρια σε μια διάλεξη του 1895 με τίτλο '' Σκλαβιά του Φύλλου'' καταδίκασε τα πρότυπα ομορφιάς που ωθούν τις γυναίκες να παραμορφώσουν το σώμα τους,όπως επίσης και τις πρακτικές του γάμου ή τις πρακτικές κοινωνικοποίησης των παιδιών που δημιουργούν αφύσικους ρόλους φύλλων.

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουνίου 1912 στο Σικάγο από σηπτική μηνιγγίτιδα.
Ενταφιάστηκε κοντά στην Έμμα Γκόλντμαν και άλλους κοινωνικούς ακτιβιστές στο Γερμανικό κοιμητήριο του Βαλντχάιμ στο Φόρεστ Παρκ , ένα προάστιο δυτικά του Σικάγο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου